Cami Halısı Montajı
Anadolu’da Karahanlılar döneminde Türklerin İslamiyet’i kabul etmesiyle birlikte halıların kullanım alanları ile birlikte halı ve kilim çeşitleri artmıştır. Türk halılarında özellikle Gördes düğüm tekniği (Türk düğümü) ile yapılanlar dokumacılık özellikleri renk ve desen açısından önemli ölçüde geleneksel Türk Halı sanatına katkı sağlamıştır. Selçuklu halı sanatı, İstikrarlı bir gelişim çizgisi takip eden Türk halı sanatının Anadolu’daki başlangıcı olarak kabul edilir.
Günde beş haftada otuz beş vakit düzenli olarak cemaat tarafından ziyaret edilen camilerin halılarında montaj konusu oldukça dikkat edilmesi gereken bir unsurdur. En çok dış temasa maruz kalan halıların montajı sağlamlığı açısından önem taşır. Ayakkabısız girdiğimiz camilerde zemindeki halı ile ibadete ya da ziyarete gelmiş olan kişinin el, ayak hareketleri ile halının kayma ihtimali bulunmaktadır.
Öyle ki bunu büyük bir topluluk halinde ibadet anında gerçekleşebilme ihtimalini göz önüne aldığımızda montaj unsuruna dikkat etmemek elde değildir. Cemaati ve camiyi ziyaret eden kişilerin bu tarz durumlarda mağduriyet yaşamaması adına halı seçimi kadar montajı da muhakkak ki önem arz eder. Bu tarz durumlarda dikkate alınması gereken konulardan kısaca söz edecek olursak öncelikle halıların malzemesini dikkate almamız gerektiğini söyleyebiliriz.
Geçmişten günümüze Türk geleneksel halı sanatında ve islam sanatında önem arz eden cami halıları Türk sanatında islamın kabul edilmesiyle ortaya çıkarak, dünden bugüne değerini kaybetmeden gelmiştir.
Tarihsel süreç içerisinde malzemenin güçlülüğü söz konusu olsa da korunması, bakımı ve montajı konusunda yeterliliği tam anlamıyla kolay kolay sağlanmadığı için çok eskiye dair örneklerini yani çeşitli şekillerini gözlemleyememekteyiz. Bu tarz durumlar da gerek Türk sanatı gerek islam sanatı açısından gerekse tarihi süreçte yaşanan değişim ve gelişimlerin gelecek nesillere aktarımı açısından engel oluşturmaktadır.
Bunu bir nebze olsun engelleyebilmek, 21. yüzyıl itibari ile önem ve kıymetini devam ettiriyor olan cami halılarının kalitesini, gelişimini ve değişimini bir yandan da geçmiş ile iç içe olan benzerliklerini gelecek nesillere aktarabilmek adına malzeme kalitesi kadar montajına da özen göstermeliyiz. Bu montaj işleminin detaylarına kısaca değinecek olursak halı çeşitleri ve caminin zemin yüzeylerini ele alarak montaj işlemleri ile ilgili bilgi aktarımı gerçekleştirebiliriz.
Çeşitli Yüzeylere Uygun Cami Halısı Montajı
Camilerin içerisinde bulunuyor olan halılar belirli bir kullanım süresinden sonra yenilenmektedir. Caminin dış ve iç mekanına ve kullanım şekline göre halı türü belirlendikten sonra sıra montaj işlemine gelmektedir. Montaj işlemi tecrübeli teknik elemanlar tarafından yapılmalıdır. Öncelikle halının uygulanacağı alanın boyutlarının belirlenmesi ve ölçüm işlemleri gerçekleştirilmelidir.
Halının uygulanacağı alanın altına halı ile zemin arasında sürtünme oluşturacak uygun malzemeden altlık döşenmelidir. Akabininde devam olarak mekana uyum sağlayacak boyutlarda kesilen halılar mekanın tipine göre bir parça ya da birden çok parça şeklinde arzu edilen yapıştırıcı malzeme ile monte edilmektedir. Genel olarak bir ya da üç saat arasında bir işlem olan cami halısı montajı alanında uzman bir teknik ekip ile hızlı ve güvenilir bir şekilde gerçekleştirilmektedir.
Halının zemin üzerine yapıştırılma süreci tamamlandıktan sonra ise yapıştırıcının etkisini görebilmek sebebiyle bekleme zamanına gerek duyulmaktadır. Bu süreç içerisinde zemine temas kesilmelidir. Süreç sonunda ise cami halısı tekrar kullanılabilir bir duruma gelmektedir.
Cami halılarının montajında dikkate değer olan detaylara dikkat etmek gerekir. Montaj ile birlikte zarar görmemesi gereken halılar mekana uyum sağlayarak konforu peşinde getirecektir. Akrilik cami halısı, demirci cami halisi, yün cami halısı, polyamid cami halısı farkı gözetmeksizin cami iç mekanında uygulanan halının montajında dikkat ve özen gerektirdiğini unutmamak gerekir. Böylelikle montajın sağlamlığı halının uzun ömürlü olmasını sağlayacak, mekan ve zemin arasında bütünlüğü koruyacak ve cemaatin ibadetini gerçekleştirdiği esnada huzurlu ortamı, konforlu hareket alanını sağlamış olacaktır.

Ordu Üniversite Camii – Ordu
Cami Halısı Çeşitleri ve Montajı
Farklı desen ve motiflerde firmamız farkı ile satılan cami halıları başta akrilik olmak üzere çeşitli malzemelerden, üstün kalite ile üretilmiştir. Bu sebeple tüylenme, leke tutma, keçelenme ya da çabuk eskime gibi durumlara az rastlanılmaktadır. Her boyutta ve ebatta kesilebilen cami halıları ayrıca birçok farklı renkte ve desende hizmete sunulmuştur. Hizmetleri arasında cami halısı montajı da bulunan firmamız uzun yıllar kullanım garantisi ile eskiyen cami halılarının yenilenmesi için uygun fiyat avantajı ile fırsatlar sunmaktadır.
Firmamız cami halıları konusundaki çeşitliliği ve kaliteli ürün skalası ile sizlere bu konuda hizmet vermekten mutluluk duyacaktır.